Natančno in varno
Kolesne dvojice imajo pri vseh železniških vozilih prav poseben pomen, saj je od njihove kakovosti, neoporečnosti, namestitve in vzdrževanja odvisen miren tek, predvsem pa brezpogojna zanesljivost obratovanja vozil. Strokovnost, izkušnje, tehnična opremljenost, investicijska vlaganja v obdelovalne stroje, opremo in specialna orodja, nenehno izobraževanje sodelavcev na strokovnem področju, nam omogočajo, da partnerjem lahko ponudimo celovite in kakovostno opravljene storitve. 

Ključne prednosti obdelave kolesnih dvojic pri nas:
  • prilagodimo se potrebam kupca,
  • storitve opravimo kakovostno in stroškovno učinkovito,
  • obvladujemo široko paleto kolesnih dvojic,
  • sprejemamo tudi manjša naročila. 
Ni varnih vozil brez varnih kolesnih dvojic. VIT jih ohranja FIT.
V naših delavnicah bodo pravo mesto za vzdrževanje našle tako kolesne dvojice za tovorne in potniške ter druge specialne vagone kakor tudi kolesne dvojice električnih in dizel lokomotiv ter drugih vlečnih vozil. Kakovostno izvajamo vzdrževanje kolesnih dvojic, opremljenih z monobloki kakor tudi tistih s kolesnimi obroči.  

Vzdrževanje kolesnih dvojic z monobloki se izvaja v obsegu zahtev kodeksov in mednarodnih standardov, internih navodil lastnikov in navodil VPI, ki zajemajo naslednje inšpekcijske in vzdrževalne postopke:
 • IS0 Inšpekcijski pregled
 • IL Pregled ležajev
 • IS1 Obdelava profila kolesne dvojice v izgrajenem stanju
 • IS2 Pregled ležajev in razširjeni NDT
 • IS3 Menjava osi in monoblokov (novi ali iz IS2)

Zamenjava kolesnih obročev – bandažiranje
Kolesne dvojice različnih železniških vozil (električnih in dizel lokomotiv, parnih (muzejskih) lokomotiv, gradbenih strojev železniške infrastrukture) so še opremljene s kolesnimi obroči – bandaži. V naših delavnicah imamo vso potrebno opremo in znanje, da lahko izvajamo tudi te vrste vzdrževanja kolesnih dvojic.

Podnivojsko struženje
V Centru Ljubljana s pomočjo podnivojske stružnice proizvajalca Hegenscheidt stružimo tekalne profile kolesnih dvojic brez izvezave iz vozila. Stružimo lahko profile po želji kupca, na vseh železniških vozilih.

NOVOST 
 • izdelava novih kolesnih dvojic po TSI,
 • toplo navlečenje monoblokov, 
 • vzdrževanje osnih pogonov. 
Vlečne in odbojne naprave
Le brezhibno delovanje vsakega posameznega dela oziroma komponente lahko zagotovi zanesljivo in varno delovanje železniškega vozila. Specialna tehnična orodja in široko tehnično znanje nam omogočajo izvajanje vzdrževanja, predelave in testiranja odbojnikov, vlečnih naprav, spenjač in vlečnih kavljev.

Po demontaži vlečnih in odbojnih naprav vsak sestavni del individualno očistimo in premerimo. Vsak element, ki ne ustreza zahtevam in standardom, nadomestimo z novim ali s prenovljenim sestavnim delom. Pred končno montažo sledi še zaključno merjenje in nato testiranje komponente.

Zaradi svojih izkušenj in ključnih sposobnosti smo usposobljeni za zagotavljanje integriranih rešitev tudi na področju prenove starejših, dotrajanih tipov vlečnih in odbojnih naprav. Vse naše storitve so usmerjenje v iskanje najbolj optimalne rešitve za kupca. Skrb za okolje pa je še eno od vodil, ki ga upoštevamo pri izvajanju naših storitev.

Kolesne dvojice vzdržujemo v Centru Ptuj, podnivojsko struženje pa izvajamo v Centru Ljubljana.

Želite informacije o naši ponudbi? Stopite v stik z nami.

  Strinjam se, da lahko podjetje SŽ – VIT, d.o.o., kot upravljalec spletne strani zgoraj vpisane podatke obdeluje z namenom, ki sem ga navedel/-s na obrazcu ter me v zvezi s tem kontaktira preko e-pošte ali telefona. Potrjujem, da sem seznanjen/-a z varovanjem zasebnosti.
Na tej spletni strani uporabljamo piškotke izključno za pravilno delovanje spletne strani ter za analizo obiska. Preberi več V redu